no images were found
„Jedz smacznie i zdrowo !!!”. Pod takim hasłem w dniu 25 kwietnia 2016 r. po raz pierwszy w naszej szkole zorganizowany został Dzień Zdrowego Odżywiania. Opiekunami tej akcji byli nauczyciele: Pani Dorota Olbrich – pedagog, Pani Urszula Florian – opiekun SU oraz Pani Anna Wajtryt-Piszczek wraz z klasą II A.
W tym dniu 3-osobowe drużyny reprezentowały swoje klasy w konkursie wiedzy żywieniowej, zmagając się z zadaniami praktycznymi, jak i teoretycznymi. Przed rozpoczęciem konkursu uczniowie gimnazjum wysłuchali bardzo ciekawej prelekcji zaproszonej specjalnie na ten dzień Pani dietetyk Renaty Jeruzalskiej, uzupełnionej prezentacją multimedialną dotyczącą zdrowych nawyków żywieniowych. Prelekcja Pani dietetyk cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem naszych gimnazjalistów, gdyż podzieliła się ona z nami wieloma ciekawostkami. Dowiedzieliśmy się, że zdrowo się odżywiać nie jest trudno – należy to jednak robić z głową.
Po zakończonej prelekcji przystąpiliśmy do drugiej części naszego spotkania – konkursu między klasowego. Pierwsza konkurencja polegała na przygotowaniu przez 3-osobowy zespół zdrowej, pysznej sałatki. Każda drużyna była oceniana przez komisję konkursową, która brała pod uwagę wartość odżywczą oraz walory estetyczne wykonanej sałatki. Uczniowie rozpoznawali również smaki potartych produktów oraz zmierzyli się z innymi zadaniami, które sprawdzały ich wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
W ostatniej części programu miało miejsce rozstrzygnięcie przeprowadzonego konkursu między klasowego oraz wręczenie dyplomów oraz nagród zwycięzcom przez Pana Dyrektora Jacka Pierzchałę. Po sześciu konkurencjach najlepsza okazała się klasa IIIA, zdobywając 36 pkt., II miejsce i o jeden punkt mniej zdobyła klasa IA, a na III miejscu uplasowała się klasa IIIB. Zwycięzcom gratulujemy.
Po części oficjalnej zarówno uczniowie jak i nauczyciele mogli częstować się na przygotowanym przez gimnazjalistów stoisku sałatkami oraz innymi smacznymi i zdrowymi przekąskami. Tak przygotowana promocja na pewno pozwoliła naszym uczniom dostrzec rolę prawidłowego odżywiania się, prowadzenia racjonalnego trybu życia uwzględniającego wzorcową listę produktów spożywczych. Forma happeningu zaproponowana przez organizatorów chyba przypadła do gustu wszystkim gimnazjalistom i podobne wydarzenie odbędzie się już za rok.
Anna Wajtryt-Piszczek